Home

Blog over onthullingen, onrecht, censuur, leugens, manipulatie, geklungel, demonisering en het algemeen belang.

vrijdag 30 januari 2009

Grootschalige bodemsaneringsfraude ontdekt


Free Burma and Tibet!
Foto: de vraag is meneer Pechtold, hoe lang je nog blijft lachen...

Voormalig minister Pronk van VROM werd in 1999 door GroenLinks en de VVD aan de tand gevoeld over een bodemsaneringsfraude in de plaats Leiden. Het gaat hier over Kamervragen nummer: 2989913350 en vergaderjaar 1998-1999. Gesjoemel met z.g. bodemsanering was volgens journalist Paul Ruijs meer regel dan uitzondering bij de Milieu Inspectie. Het Leidsch dagblad en het Algemeen Dagblad schreven er zelfs artikelen over (AD 11/3/2000)

Het kwam er hier op neer. De Gemeente Leiden wilde graag een stuk grond (waar een bedrijf op gevestigd was) in bezit krijgen voor woningbouw, maar "constateerde" dat de grond "zwaar vervuild" was. De Leidsche ambtenaren, die onder de verantwoordelijkheid werkten van Alexander Pechtold, (de huidige partijleider van d66 in de Tweede Kamer) kwamen met vervalste metingen aanzetten inclusief met de rapporten van gecertificeerde milieu-bureau's. De ondernemer die de grond kwijt raakte werd ernstig gedupeerd. Zijn bedrijf ging naar de knoppen en de bodem werd geconfisqueerd door de plaatselijke overheid. Eenmaal dat de bodem onteigend was, bleek opeens een bodemsanering van de "vervuilde grond" niet meer nodig. De noodzakelijke kosten voor het bouwrijp maken van de grond werden als "saneringskosten" via de Provincie bij het ministerie van VROM in rekening gebracht. Een hardwerkende ondernemer zag zijn bedrijf volkomen geruïneerd in een bizar spelletje van "legaal grondafpakken". Het bovenstaande stukje is deels afkomstig van de website van Het Vrije Volk (zie de LINK voor meer info)

Natuurlijk zeggen critici dat dit soort dingen niet waar zijn en dat de Overheid helemaal niet zo kwaadaardig is als hierboven voorgesteld.

Maar helaas is vandaag bekend geworden dat er grootschalige fraude is ontdekt bij een...bodemadviesbedrijf. Dit bedrijf heeft de afgelopen 13 jaar (!) nep-rapporten opgesteld en bodemanalyses vervalst. Het bedrijf mag zijn werkzaamheden niet meer uitoefenen. De vervalste rapportages zijn onder andere gebruikt om te verklaren dat de bodem "brandschoon" was. Het betreffende bedrijf heeft inmiddels tegen de VROM-inspectie toegeven met monsters en rapportages te hebben gesjoemeld. Het zou gaan om maar liefst 2000 vervalste rapporten. Dat betekent dus dat er nogal wat slachtoffers zijn gemaakt door dit bedrijf.

Het gehele verhaal staat te lezen op NU.nl (zie LINK)

En om met het bovenstaand verhaal inzake Pechtold en Pronk te eindigen. Het is dus kennelijk toch waar dat er op grote schaal is gesjoemeld met bodemsaneringen en dat er veel personen en bedrijven ernstig financieel zijn gedupeerd door het crimineel gedrag van ambtenaren en bodemadviesbedrijven.

Het onderzoek naar deze malversaties moet niet ophouden bij dit bedrijf voor bodemsaneringen, maar er moet een diepgaand onderzoek komen naar de rol van de heren Pechtold en Pronk in 1999 te Leiden zoals wij dit hebben beschreven aan het begin van dit artikel.

Wie van de PVV stelt hier eens Kamervragen over?